Ντίνα Νικολάου: Η μαγειρική είναι ταξίδι των αισθήσεων

nikolaou

Αναρτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, 2011

Ξεκίνησε τη σταδιοδροµία της σπουδάζοντας οικονοµικά και marketing, η ζωή όµως της επεφύλασσε µια τελείως διαφορετική πορεία. Γρήγορα ανακάλυψε την τέχνη της µαγειρικής. Aκολούθησαν σπουδές στην επαγγελµατική µαγειρική τέχνη, στις γαστρονοµικές σχολές του Παρισιού Le Cordon Bleu, Ritz Escoffier, Alain Ducasse formation, Lenotre, όπου η ίδια οµολογεί πως ήρθε σε επαφή µε τους µεγαλύτερους δασκάλους, που της µετέδωσαν το πάθος τους για τη δηµιουργία. Αγαπάει την Ελλάδα και φροντίζει σε κάθε γαστρονοµικό φεστιβάλ που διοργανώνεται παγκοσµίως, να προβάλει µε κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας µας. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στο περίφηµο εστιατόριο EVI EVANE που διατηρεί στο Παρίσι, όπου δηλώνει ότι «υπερασπίζεται µε µεράκι την ελληνική κουζίνα».

Στην Αθήνα, είναι ευρέως γνωστή από τις εµφανίσεις της στην τηλεόραση, όπου µοιράζεται της γνώσεις της µε τους τηλεθεατές. Σηµαντικό βήµα στην καριέρα της αποτελεί η εκποµπή «ma cuisine grecque» που ξεκίνησε το 2010 στο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης CUISINE TV, παρουσιάζοντας πιάτα και συνταγές από όλη την Ελλάδα. Τέλος, τα βιβλία µαγειρικής που έχει επιµεληθεί έχουν εκτιµηθεί ιδιαίτερα από το διεθνές κοινό. Ειδικότερα, το βιβλίο Μαγειρικής της Σχολής Chef d’Oeuvre απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισµό Gourmand, ως το καλύτερο επαγγελµατικό βιβλίο µαγειρικής. Για να την συναντήσετε, δεν χρειάζεται να πετάξετε µέχρι το Παρίσι. Mπορείτε να πάτε µέχρι την Κηφισιά, στο εστιατόριο ΟΜΙΚΡΟΝ και να λάβετε µέρος σε ένα µαγευτικό ταξίδι γεύσης! Κλείστε θέση…

Πώς σας κέρδισε η τέχνη της γαστρονομίας;

Η τέχνη της γαστρονοµίας µε κέρδισε και µε κερδίζει µέρα µε τη µέρα. Eίναι µια τέχνη που απαιτεί επιστηµονική κατάρτιση, τεχνικές γνώσεις, φαντασία, δηµιουργικότητα, έµπνευση, ταξίδια και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Είναι ένα επάγγελµα που έχει δυσκολίες, αλλά δεν παύει να είναι από τα πιο ωραία και τα πιο υπεύθυνα! Όπως και να’ χει, η επαγγελµατική ενασχόληση µε την µαγειρική δεν είναι για αυτούς που αγαπούν τα εύκολα. Aπαιτεί οργανωτικότητα, επιµονή, υποµονή και πάνω από όλα δουλειά, ατέλειωτες ώρες εργασίας.

Πως γεννήθηκε η ιδέα του εστιατορίου στο Παρίσι;

Γεννήθηκε για να φέρει την ελληνική κουζίνα, κοντά στο εκπαιδευµένο γαλλικό κοινό. Μια κουζίνα αληθινή, αυθεντική, µακριά από τουριστικά κλισέ και γραφικά φολκλόρ. Το EVI EVANE έχει µόνο ελληνικά πιάτα, που φτιάχνονται από ελληνικά προϊόντα, χρησιµοποιώντας τεχνικές της γαλλικής κουζίνας.

Τι θαυμάζετε στη γαλλική κουζίνα;

Tην προβολή των τοπικών κουζινών της, αλλά και των προϊόντων της. Η κουζίνα σε ένα µπιστρό στη Λυών, είναι διαφορετική από αυτή σε µπιστρό στη Νίκαια, στη Μασσαλία ή στο Στρασβούργο. Κάθε τόπος έχει τις δικές του σπεσιαλιτέ, µε τα αντίστοιχα τοπικά προϊόντα. Έτσι, σε ένα µπιστρό στην Αλσατία θα µας µείνει αξέχαστο το κοτόπουλο µε ρήσλινγκ, ενώ σε ένα µπιστρό στην Προβηγκία, το µοσχαράκι µε τα γκρατινάρισµένα µακαρόνια.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας πιάτο;

Όταν γεύοµαι τα λαδερά της µαµάς µου, ξαναγίνοµαι το µικρό κοριτσάκι που τρώει στο πατρικό, ένα µεσηµέρι µετά το σχολείο. Οι συνταγές της καρδιάς µας, είναι αυτές που όταν τις γεύεσαι µελώνει η καρδιά σου και χωρίς να το καταλάβεις, ένα χαµόγελο ευτυχίας ζωγραφίζεται στα χείλη σου.

Πως σχολιάζετε τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων;

Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθεις του νεοέλληνα χαρακτηρίζονται από µιµητισµό, υπερβολή και αδιαφορία. Παράδοξο, αν σκεφθεί κανείς ότι η αυθεντική παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, µια κουζίνα λιτή, θρεπτική, που σέβεται την µαγειρική οικονοµία και την πρώτη ύλη, αντανακλά έναν λαό σοφό και έξυπνο.

Ποια είναι η φιλοσοφία του εστιατορίου όμικρον;

Στο ΟΜΙΚΡΟΝ της Κηφισιάς πορευόµαστε µε µια κουζίνα εµπνευσµένη από την ελληνική παράδοση, απαλλαγµένη από περιττά λιπαρά, που χρησιµοποιεί ποιοτικά υλικά και απλές, ξεκάθαρες τεχνικές.

Τι σημαίνει η μαγειρική για σας;

Tαξίδι του µυαλού και των αισθήσεων. Ένα ταξίδι σε άλλες χώρες, µέσα από αρώµατα και γεύσεις. Ένα ταξίδι σε άλλες εποχές, µέσω της γευστικής µνήµης. Ένα ταξίδι που εχει ανάγκη τη συµµετοχή όλων των αισθήσεων για να είναι επιτυχηµένο.

INFO: www.dinanikolaou.gr 

Της Βιβέττας Λαϊνιώτη