Οι πλαστικές επεμβάσεις ήταν ανέκαθεν κάτι σαν μυστήριο για τους περισσότερους από εμάς. Ο λόγος που συνέβαινε αυτό ήταν το γεγονός ότι θεωρούνται για πάρα πολύ καιρό σαν μία περιττή πολυτέλεια την οποία μπορούσαν να απολαύσουν μόνο οι ΠΟΛΥ πλούσιοι. Αυτό είχε φυσικά σαν αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν ότι δεν θα έκαναν ποτέ μία τέτοια επέμβαση, οπότε και δεν έδειχναν κανέναν ενδιαφέρον γι’ αυτές. Τα πράγματα όμως πλέον έχουν αλλάξει κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη πρόοδο της ίδιας της επιστήμης αλλά και της τεχνολογίας.

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις πλαστικές επεμβάσεις που μπορεί να βρει ο καθένας με μία απλή έρευνα στο διαδίκτυο, οπότε το πέπλο μυστηρίου απλά έχει πάψει να υπάρχει. Από την άλλη, οι επεμβάσεις πλέον είναι τόσο οικονομικές που μπορεί να τις κάνει οποιοσδήποτε έχει ένα μέσο εισόδημα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έχουν πολλές απορίες σχετικά με τις πλαστικές, τις οποίες και ντρέπονται να κάνουν για να μη τους θεωρήσουν αδαείς. Ας δούμε λοιπόν μερικές από αυτές μαζί με τις απαντήσεις τους.

Όλες οι επεμβάσεις γίνονται με ολική αναισθησία;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πολύ απλή και μονολεκτική: όχι! Πολλές επεμβάσεις γίνονται μόνο με τοπική αναισθησία ενώ άλλες γίνονται και χωρίς καμίας μορφής αναισθησία αφού η όλη διαδικασία δημιουργεί ελάχιστη δυσφορία ή ενόχληση στον ασθενή. Οι επεμβάσεις που απαιτούν ολική αναισθησία είναι οι λεγόμενες μεγάλες, όπως αυτές που γίνονται στο στήθος, το λίφτινγκ και η λιποαναρρόφηση.

Η μόνη μέθοδος για να απαλλαγώ από τις ρυτίδες είναι το νυστέρι;

Πολλοί πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να ξεφορτωθούν τις ρυτίδες τους είναι να υποβληθούν σε μία αρκετά πολυδάπανη επέμβαση όπως είναι το γνωστό σε όλους μας λίφτινγκ. Εννοείται ότι μία τέτοια χειρουργική επέμβαση έχει και αρκετά σημαντικό χρόνο αποθεραπείας, τον οποίο και αρκετοί θεωρούν μεγάλη ταλαιπωρία (θα μιλήσουμε γι’ αυτό αργότερα). Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί όμως, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν και πολλές μη επεμβατικές μέθοδοι που έχουν εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα με τις επεμβατικές. Οι θεραπείες με μπότοξ και κολλαγόνο είναι μόνο μερικές από αυτές και είναι εντελώς ανώδυνες και δεν χρειάζονται καθόλου αποθεραπεία.

Πόσο μεγάλος είναι ο χρόνος αποθεραπείας;

Η κάθε επέμβαση, ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι, έχει και τον δικό της χρόνο αποθεραπείας. Σε γενικές γραμμές όμως, ισχύουν λίγο πολύ τα παρακάτω: ο ασθενής φεύγει από την κλινική συνήθως αμέσως μετά την επέμβαση ή το επόμενο πρωί και ο γιατρός συνιστά να αποφύγει την έντονη σωματική άσκηση για ένα διάστημα που μπορεί να κυμανθεί από λίγες μέρες μέχρι μια εβδομάδα. Συνήθως θα χρειαστεί το πολύ μια εβδομάδα για να μπορέσει ο ασθενής να γυρίσει κανονικά στη δουλειά του ενώ στο γυμναστήριο θα μπορεί να συμμετάσχει κανονικά μετά από το πολύ έναν μήνα.

Πόσο ασφαλής είναι μία πλαστική επέμβαση;

Η αλήθεια είναι ότι πλέον οι πλαστικές μπορεί να θεωρηθούν και σχεδόν απολύτως ασφαλείς, δεδομένου πάντα ότι θα γίνουν από έναν έμπειρο γιατρό και σε ένα σωστό περιβάλλον. Αν έχετε δει άλλωστε τις εκπομπές με θέμα τα λάθη πλαστικών που παίζονται στη συνδρομητική τηλεόραση, σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι σχεδόν όλες οι περιπτώσεις ξεκίνησαν από «ύποπτες», υπερβολικά οικονομικές κλινικές σε χώρες όπως το Μεξικό. Εννοείται πως τα όποια σφάλματα μπορούν σχεδόν όλα πλέον να διορθωθούν με κάποια άλλη επέμβαση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στις μέρες μας είναι το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι απολύτως ικανοποιητικό για τον ασθενή λόγω λάθη στην συνεννόηση με τον γιατρό.

Πόσο εύκολο είναι να βρω έναν καλό πλαστικό χειρουργό;

Στις μέρες μας το να βρει κανείς έναν καλό πλαστικό είναι παιχνιδάκι, χάρη στη δύναμη του διαδικτύου. Με μία έρευνα στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει εύκολα και γρήγορα όλους τους πλαστικούς της περιοχής του, μαζί με κριτικές και σχόλια. Εάν θέλετε να βρείτε μια ιστοσελίδα με πλαστικούς χειρουργούς σε όλη την Ελλάδα μπείτε εδώ. Από εκεί και μετά, είναι στο χέρι σας να κάνετε και κάποιες επισκέψεις για να βρείτε τον πιο κατάλληλο για σας. Με άλλα λόγια, δεν κάνει να εμπιστευθείτε τον πρώτο τυχόντα, αλλά πλέον είναι πολύ εύκολο να βρείτε το καλύτερο πλαστικό για σας.