Οι πλαστικές επεμβάσεις μπορεί πλέον να μην είναι τόσο «άγνωστες» όσο ήταν κάποτε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι περισσότεροι ξέρουν τα πάντα ή ακόμη και κάποια αρκετά βασικά πράγματα γι’ αυτές. Ακόμη και τώρα που υποτίθεται ότι ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης και της ενημέρωσης κι έχουμε όλη τη γνώση του κόσμου κυριολεκτικά στις άκρες των δαχτύλων μας, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τις πλαστικές, κάποιες από τις οποίες μπορούν να θεωρηθούν κι επικίνδυνες. Είναι δηλαδή παρανοήσεις οι οποίες μπορούν να κάνουν κάποιον να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα ή τον τρόπο διεξαγωγής μίας πλαστικής, με αποτέλεσμα αυτό το άτομο να ζητά να γίνουν διορθώσεις ή ακόμη και άλλες πλαστικές.

Η πιο συχνή παρανόηση που γίνεται σχετικά με τις πλαστικές, αφορά τον χρόνο επούλωσης μετά από την επέμβαση και γενικά τον χρόνο μετά τον οποίο θα είναι ξεκάθαρα ορατά τα αποτελέσματα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι μία πλαστική επέμβαση είναι κάτι σαν μαγεία και αλλάζει αμέσως την εμφάνιση μας. Αυτό φυσικά είναι κάτι που δεν ισχύει. Σχεδόν καμία πλαστική επέμβαση δεν έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα, για την ακρίβεια, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και μήνες για να φανούν οι αλλαγές στην εμφάνιση.

Η πιο συχνή ερώτηση που κάνει κάποιος όταν μπαίνει στο ιατρείο ενός πλαστικού για να κάνει μία επέμβαση είναι η εξής: «σε πόσο καιρό θα δω αποτελέσματα;». Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι σχεδόν ποτέ απλή. Ας δούμε γιατί.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός

Εννοείται ότι το τελικό αποτέλεσμα μίας πλαστικής θα φανεί μετά από την επούλωση των τομών που χρειάζονται για την επέμβαση και μετά την υποχώρηση του οιδήματος στην εν λόγω περιοχή, το οποίο μάλιστα εμφανίζεται ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται μη επεμβατικές μέθοδοι. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και επουλώνει τα τραύματα του με διαφορετικό ρυθμό. Για παράδειγμα, ένας παχύσαρκος άνθρωπος έχει πιο αργό ρυθμό επούλωσης από έναν με κανονικό βάρος. Αργούς ρυθμούς επούλωσης μπορεί επίσης να προκαλούν και κάποια προβλήματα υγείας.

Το περιβάλλον και οι συνήθειες παίζουν επίσης ρόλο στην επούλωση

Δεν είναι όμως μόνο ο οργανισμός μας αυτός από τον οποίο εξαρτάται η επούλωση των τομών μίας πλαστικής επέμβασης. Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία παίζει και το περιβάλλον αλλά και οι συνήθειες μας. Για παράδειγμα, το καθαρό περιβάλλον ευνοεί την επούλωση των τραυμάτων ενώ ένα έντονα μολυσμένο περιβάλλον την επιβραδύνει. Επίσης, οι μη καπνιστές επουλώνουν τα τραύματα τους πολύ πιο γρήγορα από τους καπνιστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και το στρες μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα επουλώνονται οι πληγές μας.

Από όλα τα παραπάνω λοιπόν, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει πόσο δύσκολο είναι για έναν πλαστικό να δώσει στον κάθε ασθενή μία ακριβή πρόβλεψη για το πότε θα μπορέσει να δει το αποτέλεσμα της επέμβασης του. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κάποιες ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ διάρκειες του χρόνου επούλωσης για κάθε επέμβαση.

Ενέσιμες θεραπείες: Εδώ ξεχωρίζουν το μπότοξ και οι εγχύσεις κολλαγόνου. Τα αποτελέσματα του μπότοξ θα φανούν μετά από 3 με 5 μέρες ενώ για τα αποτελέσματα των εγχύσεων θα χρειαστούν 2 με 3 μέρες. Προφανώς σε αυτή την κατηγορία τα αποτελέσματα είναι πολύ γρήγορα.

Μη επεμβατικές θεραπείες: Εδώ ανήκουν τα νήματα κολλαγόνου και οι θεραπείες με λέιζερ. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο χρόνος εμφάνισης είναι από 4 μέχρι 5 εβδομάδες. Στη κατηγορία αυτή ανήκουν και οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα οι οποίες χρειάζονται μέχρι και 7 μήνες για να δείξουν τα αποτελέσματα τους.

Χειρουργικές επεμβάσεις: Εδώ είναι που παρουσιάζονται και οι μεγαλύτεροι χρόνοι. Για μία λιποαναρρόφηση μπορεί να χρειαστούν μέχρι κι 6 μήνες για να φανούν αποτελέσματα. Για μία ανόρθωση στήθους, χρειάζονται κατά μέσο όρο 6 μήνες ενώ για μία ρινοπλαστική, μπορεί να χρειαστεί κι ένας χρόνος! Σε αυτή τη κατηγορία παίζουν ρόλο πάρα πολλοί παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους είναι και το σημείο στο οποίο θα γίνει η επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση, ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός, είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει μία σχετικά ασφαλή εκτίμηση για την περίπτωση σας. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, οπότε μην απογοητευθείτε αν το αποτέλεσμα σας αργήσει να φανεί. Επίσης, να μην περιμένετε θαύματα και να έχετε υπομονή!